11 Şubat 2016 Perşembe

KOZANAK

Bir çeşit tatlı ekmek tarifi paskalya çöreğine benziyor ve sabah kahvaltılarında yenilebilen Bulgaristan yöresindenbir tarif

KOZANAK

Malzemeler:

10 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 pkt vanilya
kibrit kutusu kadar yaş maya
1 tutam tuz
alabildiği kadar un (kulak memesi kıvamında) 

Hazırlanışı:

Sütü bir kaba koyup içine mayayı ilave edin maya eriyinceye kadar karıştırın daha sonra 3 su bardağına yakın un ekleyip karıştırarak cıvık bir hamur elde edin üzerine biraz un serpiştirip kabın üzerini bezle kapatıp 20 dakika mayalanması için bekletin.Daha sonra içine tuz, şeker,vanilyaları ve yumurtaları teker teker ilave ederek elinizle karıştırın.5 dakika bu işleme devam edin.Sıvı yağı ve un da ilave edip yumuşak bir hamur elde edin.Oluşan hamurun üzerini tekrar kapatıp ve 1,5 – 2 saate yakın bekletin.Beklettikten sonra kenarlarından ortaya doğru hamuru çekerek üzerini biraz bastırın ve tekrardan 45 dakika bekletin.Daha sonra yumuruk kadar bezeler yapıp her bezeyi uzatın ve saç örgüsü örek gibi örüp yağlanmış fırın tepsisine dizin 30-45 dakika daha tepside bekletin.Üzerine yumurta sarısı sürüp biraz tuz şekeri serpiştirin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında önce 10 dakika kadar pişirip daha sonra 140 derece ye düşürüp kızarana kadar pişirilir.
Not:Hamur bir gece bekletilirse daha lezzetli olacaktır. 
Afiyet olsun.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder